S podporou eurofondov riešili energetickú efektívnosť prevádzky zariadení PSK

26.04.2005 Celý región

Na riešenie energetickej efektívnosti prevádzky vybraných deviatich zdravotníckych a sociálnych, školských a kultúrnych zariadení patriacich pod Prešovský sa...
Na riešenie energetickej efektívnosti prevádzky vybraných deviatich zdravotníckych a sociálnych, školských a kultúrnych zariadení patriacich pod Prešovský samosprávny kraj (PSK) je zameraný pilotný projekt financovaný z PHARE SR 2002, grantová schéma miestneho a regionálneho rozvoja. Vyhodnotenie jeho desaťmesačnej realizácie sa konalo 20. apríla v Prešove.

Celkové oprávnené náklady na naplnenie cieľov projektu, medzi ktorými dominovalo zabezpečenie stavebnej a projektovej dokumentácie, činili 129 506 EUR (vyše päť miliónov Sk). PSK ako žiadateľ musel sa podieľať minimálne 25 percentami na kofinancovaní, išlo o 37 500 EUR (1,5 milióna Sk).
Predkladateľom projektu bola Rozvojová agentúra (RA) PSK a išlo o jej prvý úspešný zámer podporený z eurofondov.
Riaditeľ RA, ktorá je dnes už transformovaná na Agentúru regionálneho rozvoja PSK, Artur Benes upozornil, že skončený projekt je autonómny. Odmietol preto predvídať kedy sa začnú samotné stavebné úpravy na objektoch. Súvisí to s tým, kedy budú zverejnené následné výzvy na predkladanie projektov. \"Stavebná dokumentácia je hotová, nestratí sa a vydané stavebné povolenie jednak platí dva roky, jednak dá sa aktualizovať, \" naznačil. Očakáva sa, že v prípade každej investičnej akcie bude výsledkom minimálne 50-perecentná úspora z dnešnej spotreby energií.
Do pilotného projektu vybrali päť stredných škôl v pôsobnosti PSK - strojnícku v Prešove, Obchodnú akadémiu v Sabinove, priemyslovku v Bardejove, zdravotnícku v Prešove a Hotelovú akadémiu v Prešove, dva domovy sociálnych služieb v Giraltovciach a v Ľubici, a dve kultúrne zariadenia - Podtatranské múzeum a Podtatranskú knižnicu, obe v Poprade. Jednou z hlavných požiadaviek na zaradenie do projektu boli vysporiadané vlastnícke vzťahy k budovám a pozemkom zariadení.

(jj)
 

Vyberte región

mark